Malbia

6 SEO-trender för 2024 som du bör känna till

Upptäck de främsta SEO-trenderna, inklusive E-E-A-T, AI och maskininlärning, Core Web Vitals, röst-sökning, video- och bildoptimering samt personligt innehåll.

malbia.se

Bransch experter

Med växande sökfunktioner och generativa AI-verktyg som regelbundet gör vågor i sökmotorer, är det inte ovanligt att undra hur SEO kommer att se ut år 2024.

Sökmotorer är redan en så dynamisk arena där varumärken tävlar om användarnas uppmärksamhet, vilket gör det ännu viktigare för företag att optimera sina SEO-strategier för 2024 för att ligga steget före.

Den goda nyheten? Du kan börja skapa en SEO-strategi som är flexibel inför nya trender och står ut bland konkurrenterna med hjälp av dessa sex SEO-trender för 2024.

1. E-E-A-T

E-E-A-T, eller Erfarenhet, Expertis, Auktoritet och Tillit, kommer att bli allt viktigare när man skapar SEO-innehåll under det kommande året. Specifikt kommer erfarenhet troligtvis att väga tyngre vid rankning av sidor på sökmotorer.

Hur man demonstrerar E-E-A-T för sökmotorer

Så, vad är E-E-A-T och hur kan du demonstrera det? När det gäller E-E-A-T hänvisar erfarenhet till källornas trovärdighet och kunskap. Med Googles betoning på källors erfarenhet inom ett ämne eller en nisch kommer det att bli allt viktigare att webbsidor tydligt etablerar sin erfarenhet och trovärdighet på ämnen för att rankas högre på sökmotorer.

Till exempel kan artiklar skrivna av välkända filmregissörer och filmkritiker öka auktoriteten och SEO för underhållningswebbplatser.

Nedan följer några sätt för företag att demonstrera E-E-A-T (särskilt erfarenhet) till Google:

 • Bevisa värdet av ditt innehåll genom att inkludera detaljerad information.
 • Visa att det finns riktiga människor bakom din webbplats genom att inkludera fallstudier och lyfta fram verifierbara recensioner och vittnesmål.
 • Se till att ditt innehåll är fritt från grammatiska fel, skrivfel och felaktig information, och länka till ansedda källor.
 • Behöver du hjälp med innehållsskapande? Oroa dig inte! Många företag vänder sig till innehållsmarknadsföringstjänster för att skapa professionellt skrivet branschspecifikt innehåll.

2. Artificiell intelligens och maskininlärning

Google har börjat använda maskininlärning och artificiell intelligens för att tolka frågor för sökavsikt och bättre sammanställa sökresultat, vilket är anledningen till att AI SEO är en viktig trend att notera för nästa år.

AI hjälper till att anpassa sökresultaten genom att titta på användarnas platser och tidigare sökningar. År 2024 förväntas AI och maskininlärning göra en ännu större påverkan på hur sökmotorer presenterar sökresultat.

För att dra nytta av denna SEO-trend 2024 bör företag fortsätta skapa högkvalitativt innehåll som svarar på sökavsikten, ger värde och är användarcentrerat. Det kan också vara fördelaktigt att börja använda olika AI-drivna verktyg, inklusive AI-innehållsverktyg, för bättre sökordsanalys och analyser av konkurrenters SEO-prestanda.

3. Ökad betoning på Googles Core Web Vitals

En annan SEO-prognos att hålla utkik efter år 2024 är en ökad betoning på Googles Core Web Vitals. Googles Core Web Vitals är en uppsättning metriker som används för att mäta en sidas användarupplevelse. Dessa vitala mäter bland annat laddningsprestanda, tillgänglighet och den visuella stabiliteten hos sidor.

Webbplatsens hastighet

Webbplatsens hastighet, som vi vet, är en central komponent i Googles rankningsalgoritm. Nu är en snabb webbplats avgörande för att företag ska kunna bibehålla höga placeringar på sökmotorer.

Ingen gillar att vänta på att en webbplats ska laddas. Det är ännu värre om varje sida på webbplatsen tar lång tid att visa innehåll. Det är viktigt att företag kontrollerar och förbättrar sin webbplatsens hastighet år 2024.

Mobilförstaindeksering och användarvänlighet för mobil

En annan SEO-trend att hålla utkik efter med Googles Core Web Vitals är mobilförstaindeksering och responsiva layouter.

Mobilförstaindeksering kommer att fortsätta påverka sökmotorrankningar, så företag och webbutvecklare måste se till att de bygger mobilresponsiva webbplatser som erbjuder användarna en sömlös webbupplevelse oavsett vilken enhet de söker från.

4. Optimering för röst-sökningar

Sättet människor interagerar med sökmotorer utvecklas. Istället för att skriva in frågor i sökfält använder människor assistenter som Siri, Alexa och Google Assistant för att bläddra i sökmotorer genom röst-sökningar.

Att optimera webbplatser för röst-sökningar är en SEO-trend för 2024 som inte bör ignoreras, eftersom det kan påverka dina webbplatsrankningar och övergripande synlighet online.

Hur man optimerar din webbplats för röst-sökningar

Att optimera din webbplats för röst-sökningar innebär att förstå och använda konversationsliknande språk i ditt innehåll för att spegla hur människor ställer frågor till röstassistenter. En annan metod för att optimera för röst-sökningar är att rikta in sig på relevanta, långsvans-nyckelord och ge omfattande men ändå kortfattade svar på sökfrågor.

5. Optimering av video och bilder

Konkurrensen ökar i sökmotorer, med mättade sökordsvolymer som blir allt vanligare. Resultatet? Webbplatser diversifierar sitt innehåll med multimedieelement för att sticka ut bland konkurrenter och ranka högre.

Skrivet innehåll är inte det enda som sökmotorer tittar på när de rankar webbsidor. Specifikt blir optimerade videor och bilder allt viktigare i sökmotorrankningsprocesser, och det är säkert att anta att de kommer att ha en betydande inverkan på SEO under det kommande året.

Här är några sätt att optimera videor för SEO:

Visuellt innehåll som videor lägger till mer värde och djup till ditt webbplatsinnehåll. När det används tillsammans med skriftligt innehåll bryter videor upp väggar av text och skapar en bättre användarupplevelse (UX).

När du optimerar videoinnehåll för SEO finns det några saker du kan göra:

 • Lägg till undertexter till videor för att hjälpa användare med hörselnedsättning och ge något för sökmotorer att katalogisera, eller inkludera en videotranskription
 • Se till att videor lägger till värde till det skriftliga innehållet (dvs. att videorna är relevanta för innehållet)
 • Uppdatera videotitlar och beskrivningar för att återspegla videoinnehållet korrekt
 • Välj engagerande videotumnaglar

För att optimera bilder för SEO kan du följa dessa steg

Ett annat sätt att bryta upp monotoni av text på webbsidor är att inkludera bilder. När du optimerar bilder för SEO, kom ihåg dessa tips:

 • Använd standard HTML-bildegenskaper för att hjälpa webbcrawlare att hitta ditt innehåll
 • Se till att bilder är responsiva för olika enheter och skärmstorlekar
 • Använd korrekta bildformat som JPEG, PNG, GIF, WebP, SVG och BMP
 • Använd beskrivande filnamn, alt-text och titlar för att öka tillgängligheten

6. Personligt, användarfokuserat innehåll

 

Vår sista SEO-trend för 2024 är en du förmodligen har hört talas om tidigare. För att nå dina SEO-mål det nya året, skapa användarfokuserat innehåll som tydligt besvarar användar- och sökavsikter. Trots allt är det innehållet du skapar för din webbplats allt för användarna, eller hur?

Användar- och sökavsikt handlar om att ge sökare exakt det de vill ha i ditt innehåll. Ännu viktigare är att du vill svara på sökavsikt högst upp i ditt innehåll och lägga till värde som får dem att stanna på din sida.

Till exempel, om ditt mål-nyckelord är ”digitala marknadsföringstjänster”, kan du tryggt anta att användaren vill lära sig om digitala marknadsföringstjänster, inklusive exempel. Med detta i åtanke kan du utforma din sida för att besvara dessa frågor.

I slutändan handlar skapandet av användarfokuserat innehåll om att hjälpa användare att hitta den information de behöver utan krångel.

Optimera din SEO-strategi för 2024 med Malbia.

Klar att börja integrera dessa SEO-trender för 2024 i din nästa kampanj? Samarbeta med malbia.se, en grupp digitala marknadsföringsexperter med över 10 års erfarenhet av att hjälpa kunder att framgångsrikt navigera i ständigt föränderliga sökalgoritmer och överträffa konkurrenterna i sökresultaten.

Få expert hjälp med SEO

Ge en massiv skjuts till din SEO-strategi med hjälp av malbia.se