Malbia

Vad är Black-Hat SEO? Definition, tekniker och varför man bör undvika det

När du gör SEO bör ditt mål vara att göra din webbplats till en pålitlig källa som människor – och sökmotorer – vill använda. Det finns dock mindre välsmakande sätt att tjäna fler rankningar, som experter kallar black-hat SEO. Lär dig mer nu!

malbia.se

Bransch experter

Vad är black-hat SEO?

Black-hat SEO är alla metoder som strider mot sökmotorernas riktlinjer och som försöker förbättra webbplatsers rankning på resultatsidor. Dessa taktiker resulterar vanligtvis i en bestraffning från sökmotorer som förhindrar en webbplats från att rankas. Vanliga black-hat SEO-tekniker inkluderar nyckelordsspamning, cloaking och länkfarmer.

Black-hat SEO vs. white-hat SEO

I kontrast till black-hat SEO finns white-hat SEO. Om black-hat SEO inkluderar de metoder du inte bör använda, så omfattar white-hat SEO alla godkända sätt att förbättra rankningen.

Till exempel, en vanlig black-hat SEO-metod är att köpa länkar. Det white-hat-alternativet skulle vara att naturligt förtjäna länkar genom kvalitetsinnehåll.

Black-hat SEO-tekniker

Så, vad är några exempel på black-hat SEO-tekniker? Det finns många där ute, men nedan är de främsta som de flesta företag försöker använda.

Nyckelordsspamning

Nyckelordsspamning innebär att man lägger till nyckelord onödigt i en sida för att hjälpa den rankas högre. Detta inkluderar att placera nyckelord i:

  • Innehållet
  • Bakåtlänkarnas ankartext
  • Meta-taggarnas

Nu är det inte dåligt i sig att lägga till nyckelord i dessa områden. Det är när du går över gränsen från ett par naturliga nämningar till flera instanser av ett nyckelord.

Alternativ white-hat metod

Sikta på att använda ditt nyckelord ungefär 2 gånger naturligt i texten, en gång i titeln, en gång i metabeskrivningen, och ingenstans där det inte behövs. Om du måste få det att passa, behöver du troligen inte lägga till det.

Cloaking

Cloaking är när du presenterar ett annat innehåll för sökmotorens crawlers än vad som finns på sidan. På detta sätt får varje part en annan upplevelse av innehållet.

Denna taktik är ett försök att hjälpa sidor att rankas med innehåll utformat för sökmotorer samtidigt som användarna visas något annat.

Alternativ white-hat metod

Skapa de bästa sidorna möjliga för dina användare, och sökmotorer kommer naturligt att ranka dina sidor högre över tid. Deras mål är trots allt att ge användarna de bästa resultaten!

Länkfarmer

En länkfarm är en webbplats (eller flera webbplatser) som existerar för att bygga länkar. Dessa webbplatser länkar till andra sajter som de vill ska rankas högt i sökresultaten. Genom att öka antalet länkar är målet att hjälpa mottagarsajten att rankas högre.

Dessa sajter har dock vanligtvis lågkvalitativt innehåll med massor av länkar. De bästa verktygen för länkbyggande kan hjälpa till att identifiera dessa lågkvalitativa sajter. Google kan också enkelt upptäcka länkfarmer, vilket kommer att skada din rankning.

Alternativ white-hat metod

Skriv informativt innehåll som naturligt uppmuntrar länkar. Eller, om du vet en sajt som det skulle vara hjälpsamt att ha en länk från, kontakta dem direkt och fråga om du kan skriva gästinnehåll eller ha en länk till en relevant sida på din sajt.

Dold text

Dold text läggs till webbplatser för att hjälpa till att lägga till nyckelord till sidor. Själva texten är osynlig för användare, men Google kan fortfarande läsa nyckelorden som läggs till på sidan. Denna text kan skapa en dålig användarupplevelse (UX) och flaggas som bedräglig av Google.

Alternativ white-hat metod

Precis som med nyckelordsspamning bör du infoga nyckelord naturligt och när de passar på din sida. Om du fokuserar på att skriva relevant innehåll bör du inte ha några problem med att rankas för de nyckelord du väljer.

Bait-and-switch

Med bait-and-switch-tekniken skapar du en sida som rankas bra, och när innehållet är högt upp på resultatsidorna, ändrar du vad innehållet på den faktiska sidan är.

Så, säg att du skriver en sida om inredning för moderna hem. Sedan, när den börjar rankas, ändrar du innehållet till något orelaterat, som SEO för skadedjurskontroll eller låssmeder. Detta lurar medvetet användaren och skapar en dålig UX.

Alternativ white-hat metod

Var otroligt tydlig med vad användaren kan förvänta sig när de klickar på ditt resultat. Se till att din metabeskrivning, titel och nyckelord alla matchar innehållet på sidan.

Varför bör du undvika black-hat SEO?

Black-hat SEO kan ha vissa fördelar på kort sikt, som mer trafik eller högre rankingar, men Google är snabb med att straffa sajter som använder black-hat-metoder för SEO. Eftersom dessa tekniker strider mot Google ser det ut som att du försöker vara medvetet bedräglig för din sajts fördel.

Sökmotorer blir allt bättre på att upptäcka black-hat SEO-tekniker. Om du får en bestraffning från Google, kommer du troligen att sjunka kraftigt i rankning. Eller så kan din sajt tas bort från rankning helt. I det fallet kommer du att se mindre trafik, färre kunder och mindre intäkter.

Genom att följa en white-hat-metod kommer du att undvika Google-bestraffningar och bygga förtroende med dina sajtbesökare. Om du vill att din sajt ska gå bra på lång sikt, bör du välja ärliga, SEO-godkända tekniker.

Hur undviker du black-hat SEO?

Om du vill undvika black-hat SEO försöker du troligen inte att begå några oegentligheter till att börja med, så det finns lite att oroa sig för. Här är några olika sätt att se till att du följer alla SEO-regler:

  • Sätt användaren och sökmotorn först. Försök aldrig lura någon av parterna att tro att sidor handlar om ett visst ämne och undvik avsiktliga omdirigeringar. Ditt mål bör vara att ge användarna och crawlers en trevlig upplevelse på din sajt.
  • Köp eller sälj aldrig länkar. Dessa länkar kommer bara att skada dig över tid, och de kan till och med orsaka spamflaggor om de inte kommer från en bra källa. Denna post från Google förklarar att köpa och sälja länkar.
  • Skriv bara bra, kvalitetsinnehåll. När du skriver bra innehåll kan du inkludera nyckelord naturligt och besvara sökintentionen utan att lura användare. Ju mer ihärdig du är, desto mer trafik kommer in över tid.
  • Följ riktlinjerna för webbansvariga och håll dig uppdaterad med ny information. När fler black-hat-tekniker dyker upp, kommer Google att uppdatera sina regler och straff för att implementera dem.

Optimera din SEO-kampanj med proffsen

Genom att använda korrekta SEO-metoder kommer din sajt att få den trafik, de konverteringar och de intäkter du vill ha utan att äventyra dess framtid.

Om du vill förbättra din SEO har vi en fullständig SEO-ordlista och massor av informationsartiklar för att hjälpa dig att komma igång. Eller så kan du kontakta oss Kontakt online för att prata med en expert på white-hat SEO!

Gratis SEO-Analys För Din Hemsida

Vi granskar din webbplats noggrant och identifierar möjligheter för förbättring. Sedan återkommer vi via e-post med skräddarsydda rekommendationer.