Malbia

Vad är SERP på sökmotorn?

En sökmotorresultatsida (SERP) är sidan som visas för användare efter att de skrivit in en sökfråga.

malbia.se

Bransch experter

 

Om du någonsin har använt Google eller Bing, Yahoo eller någon annan sökmotor, har du stött på en sökmotors resultatsida (SERP). Dessa resultat är avgörande för företag som vill att deras publik ska hitta dem och se deras webbplats.

Vad är en SERP?

En SERP är en sökmotors resultatsida som visas för användare efter att de har angett en sökfråga i någon sökmotor. Denna definition inkluderar alla sidor som visas från en sökning, men det hänvisar oftast till den första sidan med svar.

Vad är SERP-ranking?

Google — och andra sökmotorer — rankar sidor baserat på frågan för att placera de mest relevanta resultaten högst upp på sidan. Eftersom 71% av klick på Google går till den första resultatsidan är det avgörande att rankas högst upp.

Även om Googles sökalgoritm inte är helt känd, delar de några av de viktigaste faktorerna de tittar på när de rankar sidor och webbplatser, som:

 • Betydelse — vad användarna letar efter när de söker
 • Relevans — hur väl ditt innehåll matchar avsikten
 • Kvalitet — vilka webbplatser som är mest hjälpsamma när de erbjuder information
 • Användbarhet — om webbplatser och sidor är tillgängliga eller inte
 • Kontext — detaljer som plats, sökhistorik och inställningar

Google väger alla dessa faktorer medan de genomsöker och väljer webbplatser för att avgöra vilka som snabbast ger användarna den information de vill ha.

Typer av sökresultat

Förutom de olika sektionerna av SERP
finns det olika typer av sökresultat — betalda och organiska.

Organiska resultat

Den första typen av resultat är organiska, eller den vanligaste typen av resultat du hittar. Organiska sökresultat är de som kommer strikt från sökalgoritmen utan påverkan från annonsörer. De ser ut så här i SERP
och kommer vanligtvis under betalda resultat:

Att förstå algoritmen och göra ändringar på din webbplats kan hjälpa dig att ranka högt naturligt i organiska resultat.

Betalda resultat

I kontrast till organiska resultat finns betalda alternativ, vilket är resultat som betalas av en annonsör. De brukar ligga över organiska resultat och ha en “Sponsrad” etikett:

Betalda resultat har sin egen rankningsalgoritm liknande de organiska resultaten, men kostnad och förekomst gör att betalda resultat visas ovanför organiska. Några faktorer för betalda rankingar inkluderar priset annonsören betalat, nyckelordsmålsättning och konkurrens i SERP.

Varför ranking är viktig för företag

Så, varför är det viktigt att rankas i SERP? Med högre rankingar kan du uppnå följande:

 • Få fler människor att hitta dig: Det är svårt för människor att hitta ditt företag om de aldrig har hört talas om det och de har inget sätt att hitta det. Ranking i SERP
  förbättrar dina chanser att hitta nya leads.
 • Förbättra konverteringsfrekvensen: En ökning med en plats i ranking kan öka klickfrekvensen (CTR) med 30,8%. Det betyder att ju högre du rankar, desto bättre chans har någon att besöka din webbplats för att göra ett köp.
 • Öka varumärkeskännedom: Även om du inte får varje klick, kommer folk att känna igen ditt namn i SERP. Genom att publicera mer innehåll hjälper du till att ranka högre i SERP, vilket ökar varumärkeskännedom och bygger igenkänning.

Att rankas högt i SERP hjälper till att förbättra ditt företags resultat och driva mer tillväxt.

Sökmotoroptimering (SEO) och SERP

SEO är processen att förbättra din webbplats för att hjälpa den att ranka högre organiskt. Med SEO kan du ge dig själv den bästa chansen att visas högre på SERP utan att köra betalda annonser.

Denna process innebär en djupdykning i din webbplats analys och förståelse för var du ska göra förändringar. Många företag tilldelar SEO till sitt marknadsföringsteam, konsulterar med SEO-experter eller använder digitala marknadsföringstjänster.

Några nyckelpunkter för effektiv SEO inkluderar:

 • Målinriktning av nyckelord
 • Använda intern länkning mellan sidor
 • Skapa hjälpsamt, undersökt innehåll
 • Bygga ut dina sidor
 • Använda effektiv design

SEO gör din webbplats enklare för användare och sökmotorer att hitta och navigera. I gengäld kommer du naturligt att ranka högre när fler hittar och använder din webbplats.

Vad du ska göra för att behärska SERP

Att optimera din webbplats för SERP
innebär att bedöma dina SEO-ansträngningar för att se hur du kan förbättra din prestanda. Om du märker att du inte har resurserna för att förbättra och hantera din SEO, överväg att lägga ut den till en byrå.

Genom att investera i SEO-tjänster får du ett team av professionella som optimerar din webbplats för att hjälpa ditt företag att driva bättre resultat i SERP. Fortsätt lära dig mer om SEO genom att kolla in vår SEO-ordlista och utvärdera dina behov för att se om SEO-tjänster är rätt val.

Få expert hjälp med att synas på SERPS

Ge en massiv skjuts till din SEO-strategi med hjälp av malbia.se