Malbia

Vad är webbplatskartor (och varför använda webbplatskartor för SEO)?

Webbplatskartor hjälper Google att indexera alla sidor på en webbplats och förstå deras kopplingar. Upptäck de två huvudtyperna av webbplatskartor och hur du skapar och skickar dem till Google.

malbia.se

Bransch experter

Webbplatser har vanligtvis många olika sidor, och om det inte finns en tydlig layout för dessa sidor kan användare snabbt gå vilse. En dålig navigering kan vara anledningen till att en webbplats inte genererar intäkter. Det är därför vi har saker som navigationsfält. Men medan det kanske är tillräckligt för användare behöver Googles webbspindlar mer än så.

Så, vad gör du när du är vilse i en nöjespark? Odds är att du tar tag i en karta. Som det visar sig är det samma sak som Google behöver för att korrekt krypa din webbplats: En sitemap. En sitemap kan betydligt förbättra din sökmotoroptimering (SEO) genom att hjälpa Google att krypa de rätta sidorna.

Men vad är en sitemap och hur kan den förbättra din SEO? Det är vad vi är här för att diskutera. Nedan kommer vi att täcka följande ämnen:

Vad är webbplatskartor?

En sitemap är precis vad det låter som: En karta över din webbplats. För att vara mer specifik är en sitemap en fil som visar alla sidor och innehåll över din webbplats och visar hur dessa element är anslutna. Tanken är att ge en fullständig layout av strukturen på din webbplats.

Varför använda sitemaps för SEO?

Så, vad är användningen av sitemaps? Hur gynnar de ditt företag?

Expertinsikter Från Google

”Skapa en XML-sitemapfil för att säkerställa att sökmotorer upptäcker de nya och uppdaterade sidorna på din webbplats, med listning av alla relevanta webbadresser tillsammans med deras primära innehålls senast ändrade datum.”

GOOGLE SEARCH CONSOLE

Källa

Svaret är att de är avgörande för att få alla dina sidor indexerade av Google. Saken är den, utan en sitemap kommer Google inte att ha någon aning om vilka sidor som är en del av din webbplats eller hur dessa sidor är anslutna. Men när du skickar in en sitemap kan det enkelt se vilka sidor som ska indexeras.

XML-sitemaps vs HTML-sitemaps

Det finns två huvudtyper av sitemaps: XML-sitemaps och HTML-sitemaps.

HTML sitemaps

En HTML-sitemap är avsedd för användare. Den visas som en synlig komponent på din webbplats, vanligtvis i form av en sidopanel eller navigationsfält. När vi pratar om sitemaps i ett SEO-sammanhang är detta vanligtvis inte den typ av sitemap vi menar (även om det definitivt är en väsentlig webbplatskomponent).

XML sitemaps

Oftare hänvisar ordet ”sitemap” till en XML-sitemap. Detta är den typ av sitemap vi definierade ovan – den typ som är utformad för Google-spindlar. Till skillnad från en HTML-sitemap visas den inte på den användarvänliga delen av din webbplats. Istället skickas den direkt till Google.

Hur skapar du en sitemap?

Om din webbplats är byggd med ett innehållshanteringssystem (CMS) finns det en bra chans att du redan har en.

Många CMS-plattformar genererar automatiskt sitemaps för din webbplats, så du kanske inte behöver göra något arbete alls. Naturligtvis, även om det är fallet, kan du vilja bygga din egen sitemap ändå om det finns specifika sidor du inte vill inkludera i den.

Lyckligtvis tillåter många CMS-plattformar också att du skapar en sitemap genom verktyget. HubSpot är ett exempel på ett CMS som gör detta – det har en sitemap-byggare och redigerare som du kan använda för att sätta ihop en sitemap med lätthet.

Du kan också skapa en från grunden, förstås. För att göra detta behöver du dock ha viss kunskap om XML. Om du har den kunskapen är det bara en fråga om att bestämma vilka sidor som ska ingå i sitemapen och sedan koda alla dessa webbadresser i XML-taggar.

Hur skickar du in din sitemap till Google?

Det finns flera sätt att skicka in din sitemap till Google. Det enklaste sättet är dock att göra det genom Google Search Console.

För att skicka in din sitemap, gå till Search Console och följ dessa steg:

  • Klicka på ”Sitemap” i den vänstra sidofältet.
  • Under ”Lägg till en ny sitemap”, skriv in URL
    för din sitemap och klicka på ”Skicka in”.

Det är allt! Det är en tvåstegsprocess – inget annat till det. När du har gjort detta kommer Google att börja krypa och indexera din webbplats, vilket kommer att göra att din webbplats börjar ranka i relevanta sökresultat. Det, i sin tur, kommer att ge en massiv skjuts till din SEO-strategi.

Få expert hjälp med din sitemap

Ge en massiv skjuts till din SEO-strategi med hjälp av malbia.se