Malbia

Vad är webbplatssäkerhet och hur kan du optimera för det?

Förbättra säkerheten på din webbplats och skydda dig mot hackare, skadlig programvara och andra hot med säkra lösenord, SSL-certifikat, regelbundna säkerhetskopior, programvara mot skadlig programvara och mer.

malbia.se

Bransch experter

Om du har ett fysiskt kontor i ditt företag är oddsen goda att du gör en poäng av att säkra det mot inbrott. Du håller dina dörrar låsta utanför kontorstid, du håller värdefulla föremål eller dokument på en säker plats, och du kanske till och med anlitar en säkerhetsvakt.

Men ger du samma behandling till din webbplats? Du kanske tänker, ”Det är bara en webbplats. Hur skulle någon bryta sig in på en webbplats? Och varför skulle de vilja göra det?”

Det finns många anledningar till varför någon kanske vill hacka din sida, så det är viktigt att säkra den mot dessa attacker. Hur då? Det är precis vad vi kommer att diskutera på denna sida. Vi kommer att täcka:

 • Vad är webbplatssäkerhet?
 • Varför är webbplatssäkerhet viktigt?
 • 5 tips om hur du förbättrar webbplatssäkerheten

Fortsätt läsa för att lära dig mer om vikten av att ha en säker webbplats!

Vad är webbplatssäkerhet?

Webbplatssäkerhet är en uppsättning praxis som syftar till att hålla din webbplats säker från hackare, skadlig programvara och andra hot. Det finns många olika verktyg, strategier och bästa praxis som du kan använda för att förbättra din webbplatssäkerhet, och vi kommer att titta på några av dessa längre ner på sidan.

Varför är webbplatssäkerhet viktigt?

Webbplatssäkerhet är viktigt eftersom, tro det eller ej, det finns enheter som kan vilja hacka din sida. I vissa fall är dessa enheter bots eller virus. Andra gånger är de mänskliga hackare.

Expertinsikter från Google

”Säkerhet är en hög prioritet för Google… Utöver våra egna saker arbetar vi också för att göra Internet säkrare mer generellt. En stor del av det är att se till att webbplatser som folk kommer åt från Google är säkra.”

GOOGLE SEARCH CENTRAL

Källa

Så, varför attackerar dessa enheter din sida? Det finns många anledningar. Ibland är folk ute efter känslig information. Om du har en webbutik kanske de går efter kundernas finansiella information. Andra gånger vill de använda din sida som en värd för skadlig programvara.

Oavsett anledning finns det definitivt människor där ute som kan ha ett intresse av att hacka din sida, och det är viktigt att du skyddar dig mot det. Om du inte gör det kan du sluta med att dåliga människor får tag på känslig information om ditt företag eller dina kunder (vilket kan leda till att du blir stämd), och i fallet med skadlig programvara kan din sida till och med förstöras helt och hållet.

5 tips om hur du förbättrar webbplatssäkerheten

Nu låt oss prata om hur du kan förbättra webbplatssäkerheten. Här är fem tips om webbplatssäkerhet att implementera i ditt företag:

 1. Använd säkra lösenord
 2. Skaffa ett SSL-certifikat
 3. Säkerhetskopiera din webbplats
 4. Skaffa antimalware-programvara
 5. Utför frekventa tester
 6. Uppdatera CMS-plugins

Fortsätt läsa för att lära dig mer om varje punkt!

1. Använd säkra lösenord

Det första sättet att säkerställa en säker webbplats är att se till att du använder starka lösenord.

Alla typer av konton med tillgång till din sidas administratörskontroller bör vara lösenordsskyddade, och lösenorden i fråga bör inte vara något som är lätt för hackare att gissa. Det är faktiskt en bra idé att byta lösenord då och då för att göra det svårare för hackare att lista ut dem.

Se också till att du inte använder samma lösenord över alla dina konton. Varje lösenord bör vara unikt. Annars behöver hackare bara lista ut ett lösenord för att få tillgång till alla konton de behöver för att komma in på din webbplats.

2. Skaffa ett SSL-certifikat

Nästa på vår lista över webbplatssäkerhetstips är att du bör skaffa ett SSL-certifikat. Så, vad är SSL? SSL står för Secure Sockets Layer. Ett SSL-certifikat skyddar din webbplats känsliga information och skyddar dataöverföringar.

Om du använder HTTPS på din webbplats har du förmodligen redan ett SSL-certifikat.

HTTPS är egentligen bara en version av standard HTTP-protokollet som lägger till SSL för extra säkerhet. Du bör inte bara använda HTTPS för att säkra din sida, utan också för att Google föredrar sidor som använder HTTPS, så du kommer att ranka högre i sökresultaten på det sättet.

3. Säkerhetskopiera din webbplats

Trots dina bästa ansträngningar finns det alltid en chans att hackare eller skadlig programvara infiltrerar din webbplats och får hela sidan att krascha. Det kanske låter skrämmande, och det är definitivt olyckligt när det händer, men det behöver inte betyda total katastrof.

Du kan göra det enkelt att återhämta dig från det scenariot genom att helt enkelt säkerhetskopiera din webbplats.

Det innebär i princip att du sparar en kopia av hela din webbplats som du håller redo ifall din live-sida någonsin blir irreparabelt skadad. Det betyder inte att du bara ska spara en kopia, en gång, och sedan glömma bort hela saken. Din sida förändras över tiden, så du bör spara säkerhetskopior regelbundet.

På så sätt, om din sida någonsin förstörs, kan du enkelt ersätta den med den senaste säkerhetskopian istället för att behöva bygga om hela sidan från grunden.

4. Skaffa antimalware-programvara

Det är inte alltid mänskliga hackare som skadar din sida. Ibland är det skadlig programvara eller virus. Så, vad gör du åt dessa skadliga program? Svaret är att du skaffar antimalware-programvara. Det finns olika typer av antimalware-programvara, och du kan använda ett verktyg eller flera.

Beroende på verktyget kan antimalware-programvara göra en kombination av följande:

 • Skanna regelbundet din sida efter skadlig programvara och varna dig när något upptäcks
 • Ta bort skadlig programvara som hittas på din sida
 • Undersök din sida för svagheter som skadlig programvara kan utnyttja

Med rätt programvara kan du bekämpa all skadlig programvara på din sida, eller – mer föredraget – undvika att den ens kommer in från början.

5. Utför frekventa tester

En av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra webbplatssäkerheten är att regelbundet utföra tester på din sida. För att vara mer specifik bör du överväga att genomföra penetrationstester. Det är där du simulerar en hackare och försöker bryta dig in på din egen webbplats på alla möjliga sätt.

Du kanske inte har expertisen att göra detta själv, och det är okej.

Det finns olika typer av verktyg där ute som kommer att göra det åt dig. Eller, om du vill ha en mänsklig touch, kan du anlita ett team av professionella, etiska hackare för att bryta sig in på din sida.

Så, varför göra detta? Om det simulerade inbrottsförsöket är framgångsrikt, betyder det att en riktig hackare också skulle kunna komma in på det sättet. Du kan då gå in och lappa till eventuella svaga punkter som testerna avslöjar.

6. Uppdatera CMS-plugins

Om du använder ett innehållshanteringssystem (CMS) som WordPress är det viktigt att hålla dina tredjeparts-plugins uppdaterade. Föråldrade plugins kan skapa en säkerhetsbrist som ger hackare direkt åtkomst till din sida.

Håll dina plugins uppdaterade genom att samarbeta med ditt utvecklingsteam.

Få expert hjälp med webbplatssäkerhet

Vi på malbia.se ser till att din hemsida är i toppform när det kommer till säkerhet.