Malbia

Så här åtgärdar du 3 vanliga URL-problem: En guide för webbplatsägare

Lär dig hur du åtgärdar vanliga URL-problem, inklusive ogiltiga webbadresser, saknade sidor och genomsökningsfel, för att förbättra din webbplats SEO och säkerställa att sökmotorer kan indexera din webbplats.

malbia.se

Bransch experter

Det finns inget mer frustrerande än att spendera mycket tid på att skapa en optimerad webbplats bara för att upptäcka att användare inte kan komma åt dina sidor på grund av problem med URL. Ibland kan dessa fel till och med leda till att din webbplats inte visas i sökresultaten.

För att säkerställa att din webbplats kan visas i sökmotorer och att användare kan komma åt dina sidor, vill du hålla utkik efter dessa vanliga URL-problem:

 1. Ogiltiga URL
 2. Saknade sidor
 3. Genomsökningsfel

Vad händer om du stöter på dessa problem? Hur löser du dem?

På den här sidan kommer vi att förklara dessa tre vanliga URL-problem och erbjuda lösningar på hur man åtgärdar dem.

1. Ogiltiga eller dåliga URL

Det första problemet du vill leta efter är en ogiltig eller dålig URL. Detta problem hindrar Google från att behandla URL, så det är viktigt att lösa. Lyckligtvis är det också ett lätt problem att fixa.

Först, låt oss få grunderna klara och definiera ”vad betyder ’dålig URL’?”

Vad betyder "Dålig URL"?

En dålig URL, eller en ogiltig URL, är en som innehåller mellanslag, symboler eller strukturer som Google inte kan behandla. Tecknen och strukturerna som kan ogiltigförklara din URL inkluderar:

2. Saknade sidor

Det finns två vanliga typer av fel relaterade till saknade sidor eller innehåll, båda refererade till som 404. Först kan du ha ett riktigt 404-fel, där sidan inte finns. Det andra felet är en mjuk 404, som tekniskt sett returnerar en sida även om den inte finns.

Låt oss dyka in i båda typerna och lösningarna för varje.

404-fel (hittas inte)

Ett 404-fel betyder att sidan inte hittades. Dessa fel kan vara frustrerande för användaren eftersom länken de klickade på inte finns. Till exempel, om en vårdinrättning har URL för var och en av sina läkare, men tar bort dessa URL
när en läkare slutar, skapar det en 404.

Hur man åtgärdar detta URL-problem

Du kan åtgärda ett 404-fel genom att:

 • Anpassa din 404-felsida: Förbättra användarupplevelsen med ett vänligt meddelande och en länk till en annan sida som användaren kan hitta hjälpsam.
 • Lägga till en 301-omdirigering: Den ursprungliga sidan som denna URL länkade till kanske inte längre finns, men du har en liknande sida som du vill omdirigera trafiken till. Använd en 301-omdirigering för att ta användaren till den sidan istället.
 • Kontrollera länkarna: Om du får en 404 och är osäker på varför, dubbelkolla din webbplatskarta och interna länkar för noggrannhet. Se till att det inte finns några irriterande skrivfel!
  Mjuka 404-fel

Mjuka 404-fel

Medan ett riktigt 404-fel betyder att sidan inte kan hittas, betyder en mjuk 404 att sidan returnerade en framgångsrik 200-statuskod, men den existerar egentligen inte. En mjuk 404 kan också inträffa när en sida saknar innehåll eller har tunt innehåll.

Hur man åtgärdar detta URL-problem

För att åtgärda dessa fel har du några alternativ, beroende på den aktuella URL:en:

 • Lägg till unikt innehåll (om det inte finns tillräckligt, slå ihop det med en annan sida)
 • Ställ in en 301-omdirigering
 • Konfigurera ett 404- eller 410-svar
 • Markera URL
  som noindex

3. 3. Genomsökningsfel

För att potentiellt visa din webbplats i sökresultaten måste sökmotorer genomsöka din webbplats. Om webbplatsfel förhindrar sökmotorer från att göra det, kan de inte indexera den, vilket betyder att din webbplats inte kommer att visas i sökresultaten. Dessa fel är kända som genomsökningsfel.

Genomsökningsfel kan vara webbplatsomfattande serverfel, eller de kan vara URL-fel som påverkar din SEO och webbplatsupplevelse. Denna sektion kommer att täcka några av de vanligaste URL-felen och hur man åtgärdar dem.

Åtkomst nekad

Om genomsökaren inte kan komma åt sidan, kan du få ett meddelande om att åtkomst nekades. Detta problem kan uppstå eftersom din sida är skyddad bakom en inloggning eller din robots.txt-fil blockerar sidan.

Hur man åtgärdar detta URL-problem

Om du får ett felmeddelande om att åtkomst nekades för en URL som du vill ska visas i sökmotorer, kontrollera att användaren inte behöver logga in för att komma åt den. Kontrollera sedan att den inte är listad i din robots.txt-fil.

Trasiga omdirigeringar och omdirigeringsslingor

Andra vanliga genomsökningsfel är trasiga omdirigeringar och omdirigeringsslingor, som kan hindra sökmotorer från att följa URL
till dess destination. En omdirigeringsslinga inträffar när sidan du omdirigerar en URL till omdirigerar användaren tillbaka till den ursprungliga sidan.

Hur man åtgärdar detta URL-problem

Först, se till att alla omdirigeringar du har ställt in pekar på rätt sida. Se till att den omdirigerade URL
är giltig och inte innehåller några skrivfel eller ogiltiga tecken.

Annars, använd din .htaccess-fil för att lokalisera den aktuella URL. Om du märker en omdirigeringsslinga kan du antingen ta bort omdirigeringarna eller ställa in en ny omdirigering till rätt sida.

Låt inte URL-problem skada din webbplats SEO

Medan inte alla dessa URL-problem är avgörande, kan vissa hindra viktiga sidor från att visas i sökresultaten. Om du märker några av dessa URL-fel, följ stegen för att åtgärda dem så att sökmotorer (och användare) kan komma åt dina sidor.