Malbia

Vad är en sökrobot? Din ultimata guide till sökrobotar

En sökrobot är ett automatiskt program som skannar innehåll på Internet genom att följa länkar från en sida till en annan. Kallas även en sökrobot, spindel eller webbsökare och indexerar metodiskt sidor så att sökmotorer kan hämta dem när användare söker efter dem.

malbia.se

Bransch experter

Någonsin undrat hur sökmotorer som Google kan besvara dina frågor genom att tillhandahålla relevant innehåll och sidor? Sökmotorer får hjälp av sökrobotar, som också kallas sökbotar, spindlar eller webbcrawlers.

Lär dig hur sökrobotar fungerar för att förbättra dina sökmotoroptimeringsinsatser (SEO)!

Vad är en sökrobot?

En sökrobot är ett program som bläddrar och indexerar sidor över hela Internet. Dess uppdrag är att indexera sidor så att sökmotorer kan hämta relevant information och sidor när en användare söker efter dem. En sökrobot kallas också en sökbot, spindel, webbcrawler eller sökrobot.

Varför sökbotar är viktiga för SEO

Sökbotar är avgörande för dina SEO-insatser. Dessa spindlar måste kunna upptäcka och genomsöka din webbplats innan dina sidor kan visas i sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Det sagt, se till att du inte blockerar webbcrawlers från att bläddra de sidor du vill ranka.

Hur fungerar en webbcrawler?

Tänk på sökrobotar som upptäcktsresande på World Wide Web.

De börjar med en karta över kända URL
att gå till. Dessa spindlar genomsöker dessa sidor först. Därefter går de till andra sidor som deras initiala lista med URL
länkar till.

Expertinsikter från Google

Vi använder en enorm uppsättning datorer för att genomsöka miljarder sidor på webben. Programmet som utför hämtningen kallas Googlebot (även känd som crawler, robot, bot eller spindel). Googlebot använder en algoritmisk process för att avgöra vilka sajter som ska genomsökas, hur ofta och hur många sidor som ska hämtas från varje sajt.”

GOOGLE SEARCH CENTRAL

Källa

Eftersom World Wide Web har en enorm samling sidor, är sökrobotar selektiva om vilket innehåll de prioriterar. Dessa botar följer policys om vilka sidor som ska skannas och hur ofta de måste genomsöka sidorna igen för uppdateringar.

Sökbotar samlar information om sidor de genomsöker — som upptäcktsresande som tar anteckningar om nya platser de har besökt. De samlar information som textinnehåll på sidan, bilder och deras alt-texter samt metataggar. Sökmotorns algoritmer kommer senare att bearbeta och lagra denna information så att de kan hämta dem när en användare söker efter dem!

Om du har en ny webbplats och ingen annan sida för närvarande länkar till den, kan du skicka in din URL till Google Search Console.

Vanliga frågor om sökrobotar

Nu när du vet varför sökbotar är viktiga för SEO och hur webbcrawlers fungerar, låt oss dyka in i några vanliga frågor om sökrobotar:

Vad är exempel på webbcrawlers?

De flesta sökmotorer har sina egna sökrobotar. Sökmotorgiganter som Google har till och med många crawlers som har specifika fokusområden. Här är exempel på webbcrawlers:

 • Google Desktop: En crawler som simulerar en skrivbordsanvändare
 • Google Smartphone: En Googlebot som simulerar en mobilanvändare
 • Bingbot: Bings webbcrawler som lanserades 2010
 • Baidu Spider: Webbcrawlern för sökmotorn Baidu
 • DuckDuckBot: Sökboten för DuckDuckGo
 • Yandex Bot: Webbcrawlern för sökmotorn Yandex

Ska du alltid tillåta sökrobotar tillgång till din webbplats?

Webbplatsägare som du vill att dina sidor ska indexeras och visas i sökresultat, så att ha sökrobotar som genomsöker din webbplats är en bra sak. Men att alltid låta sökrobotar ha tillgång till din webbplats kan ta upp serverresurser och öka dina bandbreddskostnader.

Dessutom kan du ha sidor som du inte vill att sökmotorer ska upptäcka och tillhandahålla till användare, till exempel:

 • Landningssida: Du kan ha PPC-landningssidor som du bara vill att riktade användare ska komma åt.
 • Intern sökresultatsida: Har din webbplats en sökfunktion? Om den gör det, kan den ha en sökresultatsida som du inte vill ska visas i Googles SERP eftersom den kanske inte innehåller användbart innehåll för Googles sökare. Du vill att de ska landa på dina andra hjälpsamma sidor.
 • Tack-sida eller Välkomstsida
 • Admins inloggningssida

Proffstips

Du kan lägga till en ”noindex”-tagg på sidor som du inte vill ska visas i SERP. En ”disallow”-tagg på din sida eller i din robots.txt-fil berättar också för spindlar att inte genomsöka den.

Vad är crawlbudget?

Crawlbudget är den tid och de resurser som sökrobotar kommer att tilldela för att genomsöka en webbplats. Det inkluderar:

 • Antalet sidor som ska genomsökas
 • Hur ofta botarna kommer att genomsöka
 • Acceptabla serverresurser

Crawlbudget är viktig eftersom du inte vill att sökrobotar och webbplatsbesökare ska överbelasta din webbplats. Om Google saktar ner din server kan du justera din genomsökningshastighet i Google Search Consoles Crawl Rate Settings.

Få expert hjälp med lokal SEO

Ge en massiv skjuts till din lokala SEO-strategi med hjälp av malbia.se